Project Description

Abbey Pynford Basement Engineering Specialists have recently completed the installation of a new open site basement between two existing properties in Hampstead. Abbey Pynford used contiguous piled foundations with an innovative reinforcement scheme to support the ground before excavating the basement to depth.

Abbey Pynford accelerated the programme and managed to complete the piling works with a 35% saving in time. This enabled future works to be re-sequenced to minimise the cost to the client.

A bespoke steel bracing frame was installed by Abbey Pynford to temporarily prop the piles. This frame was bolted together to maintain flexibility in the design and ease the excavation of the basement.

The project was strictly co-ordinated with the groundworks contractor, who has praised Abbey Pynford’s site operatives on their attitude to hard work and care for the quality of work.

Construction Phase Highlights

As part of our construction quality assurance, a reinforced concrete guide wall was constructed to ensure that the piles were installed within tolerance. A piling mat was also constructed to maintain site cleanliness and act as a stable platform for the mini piling rigs.

Two of Abbey Pynford’s specialist restricted access piling rigs were used to install the contiguous piled walls around the perimeter of the new basement. These very lightweight and manoeuvrable rigs enable a contiguous piled wall to be installed very close to existing structures which was key for such a tight site.

The contiguous piles, designed to retain the ground around the new basement: utilised an innovative reinforcement scheme that helped accelerate the works and mitigate the risks associated with unknown ground conditions.

Once all the contiguous piles had been installed, Abbey Pynford constructed a temporary propping scheme to the tops of the piles to allow the basement to be excavated without any obstructions.

A mixture of welding and bolting was used to secure the steel frame in place which was designed by Abbey Pynford’s design department.