Project Description

Abbey Pynford Basement Engineering Specialist’s innovative design and construction methods have enabled the commencement of a retro-fit basement beneath a country mansion, once the residence of Henry VIII. .

The unique demands of the project call for a range of Abbey Pynford’s specialisms to be employed. Poorly graded sands, a high water table and a backfilled moat have presented difficult conditions to safely form the basement without any movement of the existing structure.

Once the initial phase of piling works is complete, works shall continue with a combination of ground stabilisation and dewatering to enable excavation and PynWall installation within the existing Grade 1 listed property.

As the water table is higher than the basement, a combination of soil stabilisation and de-watering works will be employed.

Construction Phase Highlights

The existing property is a prestigious grade 1 listed mansion in the heart of the leafy Surrey countryside. A section of the property was constructed in the 16th Century and once was home to Henry VIII hunting lodge. Extensions have been constructed onto the mansion since the early 17th Century and therefore the superstructure and foundations for the property are particularly peculiar. Abbey Pynford’s innovative scheme has been developed to overcome these issues and enable works to proceed.

Work commenced on site in July 2012 and began with contiguous piling. To minimise the disruption caused by the works, one of Abbey Pynford’s restricted access piling rigs was employed to auger the 15 meter deep, 300mm diameter piles through dense sands and gravels.

Due to the quiet and serene setting for the works, Abbey Pynford took steps to minimise disruption. These included the utilisation of site batched micro concrete and pre-fabricated reinforcement cages to form the piles. This avoided the requirement for heavy ready-mix lorries to attend site and accelerated the piling works.